Free delivery Doprava v SR ZADARMO

Zápis prvákov v r.2021 a POZOR odklad školskej dochádzky už NEEXISTUJE!

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky sa koná v čase od 1. do 30. apríla 2021, pričom konkrétne miesto a konkrétny čas konania zápisu v konkrétnej základnej škole určí zriaďovateľ každého druhu školy. Informácie treba hľadať na webe obce, ale aj základnej školy (ZŠ).

Do školy ide dieťa, ktoré do 31.8.2021 dovŕši 6 rokov a je zrelé na školskú dochádzku.  Dieťa by malo plniť povinnú šk. dochádzku v ZŠ v obvode podľa trvalého bydliska. Hovorí sa tomu spádová škola. Zákonný zástupca (ďalej rodič) môže zapísať dieťa aj do inej školy, tu však zohráva rolu kapacita školy a rozhodnutie riaditeľa. Rozhodnutie o ne/prijatí dieťaťa musí vydať najneskôr do 15.6.2021.Ako vyzerá zápis v pandemickom roku 2021?

Zápisy sú vykonávané bez osobnej prítomnosti dieťaťa. Zápis sa odporúča elektornickou alebo papierovou formou, každá škola informuje na svojom webe ohľadom vlastných podmienok zápisu.

  1. Elektornický zápis:
  1. Papierový zápis:

Aké údaje žiadajú školy o dieťati?

Aké údaje žiadajú školy o rodičovi?

Ako zapísať dieťa so špeciálnymi potrebami? = rodič s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ktoré je vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

Ako zapísať mladšie dieťa ako je 6rokov?

Čo ak predškolák nie je zrelý na školu?

Rodič je povinný ísť na zápis so 6roč.dieťaťom, aj keď nie je zrelé na školu. Odklad šk.dochádzky už NEEXISTUJE, zrušil sa s príchodom povinnej predškolskej dochádzky, ľudovo povinná škôlka. Predškolák absolvuje vyšetrenie v zariadní výchovného poradenstva a prevencie, rovnako musí mať potvrdenie od pediatra a je potrebný aj súhlas rodiča. Dieťa ide na zápis a v škole mu odporučia pokračovať v povinnej preškolskej výchove, teda v škôlke.

Je posledný rok, kedy je môžné dieťa zapísať do nultého a prípravného ročníka a to len za týchto podmienok:

Takéto dieťa k prihláške potrebuje:

Zákonom č. 245/2008 Z. Z. z. v znení účinnom od 01. 01. 2021 sa zrušil inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky ako aj inštitút dodatočného odloženia plnenia povinnej školskej dochádzky.

Držíme palce rodičom budúcich prváčikov, aby všetky úkony a povinnosti spojené so zápisom svojho dieťaťa s úsmevom na tvári zvládli, lebo vieme ako je to psychicky náročné a taktiež čakať, či dieťa bude zobrané na vybranú školu ;)

A ak je rozhodnuté o nástupe do školy....

následne pomaly začínate rozmýšľať, čo všetko pripraviť budúcemu prváčikovi. Školy často posielajú rodičom zoznam, a veľa z nich (ako aj vo škôlkach) vyžadujú, aby všetky veci boli viditeľne označené menom dieťaťa. Odporúčame Vám vyskúšať  nalepovacie menovky, vďaka ktorým označíte deťom veci jednoducho a rýchlo! Ich aplikácia je jednoduchá, lebo ich stačí len NALEPIŤ! V prípade oblečenia menovku nalepíte na nylónový štítok, necháte 24hodín odležať a môžete veci bežne prať v práčke, či sušiť v sušičke. Označíte nimi všetky školské potreby: ceruzky, perá, farby, či papuče, alebo školskú tašku. Fľašky na pitie, či dózy na jedlo, môžete dokolečka dokola umývať v umývačke riadu. Menovky si z pohodlia domova cez internet objednáte za pár sekúnd na www.putmynane.sk.

Najzakladanejšia výbava do školy: školská taška, peračník + jeho vybavenie, prezuvky, uteráčik, tepláková súprava, cvičky,...

#TIP na záver:  Selfie menovky do školy. Vytvorte deťom najštýlovejšie menovky, ktoré Vám uľahčia večné vypisovanie školských kníh, či nových zošitov. Online si ju  vytvoríte na stránke www.putmyname.sk, vložíte fotku, vypíšete meno, informácie o škole a doma už len dopíšete perom predmet podľa potreby. Menovky Vám prídu až domov a vám ostane čas na iné príjemné aktivity.

 

Zdroj informácii: instagram.com/andrea_sprochova/

Používame cookies, aby sme Vám umožnili pohodlné používanie nášho webu a vďaka analýze dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac informácií tu.

Vlastné nastavenie cookies