Free delivery Doprava v SR ZADARMO

Budúci prváčik a je ešte možnosť odkladu zápisu do školy?

V týchto dňoch do mnohých škôlok zavíta psychológ, ktorý u detí predškolského veku testuje školskú zrelosť. Následne Vás ako rodičov škôlka informuje, ako dieťa testy zvládlo. Či je adekvátne pripravené na nástup do školy, prípadne, či je potrebné pretestovanie koncom apríla. Pripravenosť dieťaťa do školy je možné otestovať aj v rôznych pedagogicko – psychologických poradniach alebo centrách.

Veľa rodičov začne na základe odporúčaní psychológa uvažovať aj o odklade. A nielen na základe odporúčaní, ale aj podľa svojho pocitu, či je do školy zrelé alebo nie. Najčastejšie dôvody sú problémy s výslovnosťou, formulovaním viet, s koncentráciou, bolo oneskorené v kognitívnych funkciách či grafomotorike,...

Ak Vám ako rodičom odborník navrhne odklad povinnej školskej dochádzky,  nie ste povinnní dieťa nezapísať do školy. Ale ak chcete požiadať o odklad, ešte tento rok máte poslednú možnosť.  Je to na Vašom uvážení.

Túto možnosť požiadať o odklad začiatku povinnej školskej dochádzky však ruší novela školského zákona z r.2019, ktorá ruší tiež dodatočný odklad plnenia povinnej školskej dochádzky, ako aj možnosť zriaďovať nultý ročník a prípravný ročník.

Ministerstvo školstva upozorňuje, že zmeny, ktoré zavádza novela školského zákona, budú účinné od januára 2021. Nová právna úprava sa bude dotýkať detí, ktoré dosiahnu 5 rokov do 31. augusta 2021 a povinnú školskú dochádzku v základnej škole začnú plniť od školského roku 2022/2023. To znamená, že na povinné predprimárne vzdelávanie nastúpia najneskôr 2. septembra 2021. Z čoho vyplýva, že rodičia budúcich prváčikov ešte môžu poslednýkrát požiadať o odklad povinnej školskej dochádzky.            oznacenie veci do skolyKedy a ako požiadať o odklad plnenia školskej dochádzky?

Ak chcete odložiť povinnú školskú dochádzku dieťaťa, pretože ani po dovŕšení 6. roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môžete požiadať riaditeľa školy:

Žiadosť o odklad má byť písomná a je potrebné k nej priložiť:

Je možnosť do prvého ročníka základnej školy zapísať dieťa, ktoré ešte nemalo 6- rokov?

Výnimočne áno. Je však potrebné, aby o to požiadal zákonný zástupca dieťaťa. K žiadosti musí priložiť:

A ak je rozhodnuté o nástupe do školy....

pomaly začínate rozmýšlať, čo všetko pripraviť budúcemu prváčikovi. Školy často posielajú rodičom zoznam, a veľa z nich (ako aj vo škôlkach) vyžadujú, aby všetky veci boli viditeľne označené menom dieťaťa. Odporúčame Vám vyskúšať  nalepovacie menovky, vďaka ktorým označíte deťom veci jednoducho a rýchlo! Ich aplikácia je jednoduchá, lebo ich stačí len NALEPIŤ! V prípade oblečenia menovku nalepíte na nylónový štítok, necháte 24hodín odležať a môžete veci bežne prať v práčke, či sušiť v sušičke. Označíte nimi všetky školské potreby: ceruzky, perá, farby, či papuče, alebo školskú tašku. Fľašky na pitie, či dózy na jedlo, môžete dokolečka dokola umývať v umývačke riadu. Menovky si z pohodlia domova cez internet objednáte za pár sekúnd na www.putmynane.sk.

Najzakladnejšia výbava do školy: školská taška, peračník + jeho vybavenie, prezuvky, uteráčik, tepláková súprava, cvičky,...
ako oznacit skolske veci#TIP na záver:  Selfie menovky do školy. Vytvorte deťom najštýlovejšie menovky, ktoré Vám uľahčia večné vypisovanie kníh, či nových zošitov. Online si ju  vytvoríte na stránke www.putmyname.sk, vložíte fotku, vypíšete meno, informácie o škole a doma už len dopíšete perom predmet podľa potreby. Menovky Vám prídu až domov a vám ostane čas na príjemne strávený čas v kruhu svojej rodiny.selfie menovkaAk sa Vám páčil náš článok, potešíme sa LIKE-u (Páči sa mi to)

Používame cookies, aby sme Vám umožnili pohodlné používanie nášho webu a vďaka analýze dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac informácií tu.

Vlastné nastavenie cookies