Free delivery Doprava v SR ZADARMO

Starší súrodenec v škôlke – dvojičky na zápise do škôlky – koho musia prijať?

Kritériá pre prijatie dieťaťa do škôlky

Kritériá, na základe čoho sa prijímajú deti škôlky sú:

a. podľa školského zákona a vyhlášky o materskej škole

b. kritériá určené riaditeľom škôlky, ktoré prerokuje s pedagogickou radou školy

Kritériá podľa bodu b. riaditeľ zverejní na viditeľnom mieste (obvykle na dverách škôlky, vo vstupných priestoroch škôlky atď.). Stačí, keď kritériá s pedagogickou radou iba prerokuje, nie je tam povinnosť súhlasu zo strany rady. Tieto kritériá by mali byť zakompované aj v školskom poriadku škôlky.

                                              

Pomôže pri prijatí starší súrodenec v škôlke?

Častým kritériom, ktoré určí riaditeľ (podľa bodu b.) je, že dieťa, ktoré si podáva prihlášku do škôlky, má v škôlke už staršieho súrodenca. Takže nájdete v škôlke oznam, že prednostne sa prijímajú deti,ktoré majú v škôlke už staršieho súrodenca. Nie je to teda kritérium, ktoré určuje priamo zákon, ale dodatočné kritérium, ktoré určí riaditeľ.

To však neznamená, že to, že má dieťa staršieho súrodenca v škôlke, znamená automaticky stopercentné prijatie.

Je len a len na riaditeľovi škôlky, ktoré dieťa prijme do škôlky. Nikto iný o tom nerozhoduje. Riaditeľ samozrejme musí rešpektovať zákonné prednostné kritériá, napríklad prednostné prijatie detí, ktoré majú päť rokov atď.

Musia dvojičky do škôlky prijať naraz?

Ak máte dvojičky/trojičky alebo napríklad dve deti narodené kratšie po sebe, ktorým budete podávať žiadosť o prijatie do škôlky, počítajte s tým, že nemusia byť prijaté spolu. Jedno dieťa môže byť prijaté, druhé nie.

Je samozrejme logické a ľudské, že ak riaditeľ prijme jedno z dvojčiat alebo jedného zo súrodencov, prijme aj druhého. Lebo situáciu rodiča, ktorý sa napríklad potrebuje vrátiť už do práce alebo zarábať, nerieši prijatie jedného z detí. Takže by to nepôsobilo dobre ani na psychiku detí, ak by jeden zo súrodencov /dvojčiat/ chodil do škôlky a druhý nie.

Avšak opakujem, ide o logické a ľudské rozhodnutie. Avšak v právnych predpisoch nenájdete osobitnú klauzulu, ktorá by prikazovala riaditeľovi materskej školy prijímať oboch súrodencov, ktorí sa hlásia do škôlky naraz.        

                                      

A ak je rozhodnuté o nástupe do škôlky....

pomaly začínate rozmýšľať, čo všetko pripraviť budúcemu škôlkárovi. Škôlky často posielajú rodičom zoznam, a veľa z nich vyžadujú, aby detské veci boli viditeľne označené menom dieťaťa. Inšpirujte sa skvelou novinkou menovkami = farebné nálepky s menom a označte deťom všetky veci jednoducho a za pár sekúnd! Ich aplikácia je jednoduchá, lebo ich stačí len NALEPIŤ! V prípade oblečenia menovku nalepíte na nylónový štítok, necháte 24hodín odležať a môžete veci bežne prať v práčke, či sušiť v sušičke. Môžete ich na nalepiť aj na fľašky na pitie a kľudne každý deň ich umývať v umývačke riadu a menovky pevne držia :) Menovky si v pohodlí domova objednáte cez internet na www.putmyname.sk

#TIP: Detičky v škôlkárskom veku si často pri obúvaní topánok pletú pravú a ľavú nôžku. Preto dávame do pozornosti MENOVKY DO TOPÁNOK od spoločnosti PutMyname.sk. Tieto menovky sú personalizované a vďaka znázornenému obrázku na menovke deti hravou formou vedia rozoznať svoju pravú a ľavú topánočku. A už žiadne hnevajúce sa topánočky :)

                        

Budúcich škôlkárov zapíšu škôlky v apríli 2019 = sa dočitáte na našom blogu: TU                                   

 

Použitý text od: JUDr. M. Dvončová, www.pravneprerodica.sk

 

Používame cookies, aby sme Vám umožnili pohodlné používanie nášho webu a vďaka analýze dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac informácií tu.

Vlastné nastavenie cookies